Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,48 δισ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ποσό που υπερβαίνει κατά 3 δισ. ευρώ το στόχο.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουν εγγραφεί «εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος», ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να είναι τελικά μεγαλύτερο εάν τα στοιχεία του Οκτωβρίου επιβεβαιώσουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Η πρόβλεψη αυτή των 138 εκατ. αφορά σε εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές είναι πιθανόν να συνδέονται με το ύψος της προκαταβολής φόρου. Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επανεκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με μειωμένη προκαταβολή φόρου.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η προκαταβολή φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, η οποία υπολογίζεται στο 100% του φόρου που προκύπτει, θα μειωθεί στο 90% ή 95% ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Με την νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, η οποία εάν υιοθετηθεί το σχέδιο, θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα δουν μειωμένη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το φετινό φόρο εισοδήματος η διαφορά στο φόρο που θα προκύψει μετά τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. Άσχετα με το «όχημα» μείωσης των φετινών φορολογικών επιβαρύνσεων το βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια του 2019, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν τελικά μικρότερο φόρο εισοδήματος κατά τουλάχιστον 138 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενόμενης από το τέλος Ιουλίους έως και το τέλος Δεκεμβρίου.
Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι’ αυτό. Προβλέπεται, άλλωστε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως και σε αυτό που εστάλη χθες στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Πηγή newsit.gr